Blog

« Zurück

Is Google kwaadaardig?

 

Begin dit jaar kondigde Google aan zijn privacy beleid te wijzigen. Of eigenlijk te harmoniseren. Van meer dan 70 verschillende privacyreglementen naar 1 privacyreglement. Tegelijkertijd kondigden ze daarbij aan dat ze volgens de nieuwe voorwaarden min of meer alles mochten doen met jouw informatie. Daar was niet iedereen even blij mee. Google werd verweten zijn motto 'Don't be evil' wel erg veel geweld aan te doen. Maar is dat wel terecht?
 
Dat Google niet eerder is overgaan tot het koppelen van allerlei informatie is eigenlijk veel opmerkelijker. De informatie hadden ze tenslotte al. Google biedt al z'n diensten gratis aan en meestal is de kwaliteit van deze diensten hoog. Niet verwonderlijk dus dat veel mensen er gebruik van willen maken. Zoeken, Gmail, Docs & Reader zijn een paar goede diensten die ik zelf veel gebruik. Al deze diensten zijn echter slechts ogenschijnlijk gratis. Je betaalt weldegelijk, namelijk met informatie. Waar je naar zoekt en klikt, alles wordt geregistreerd. In ruil daarvoor krijg je dus zoekgemak en andere gratis diensten.
 
Wie nog niet doorheeft dat internet op deze wijze wordt gefinancierd is gewoon naïef. Hiermee wil ik niet het gedrag van Google goedpraten, maar wel de andere kant van de medaille laten zien. Zelf vind ik het jammer dat de keuzemogelijkheid is beperkt. Waarom is er geen betaalde variant van Google? Een Google-variant waarbij jezelf achter de filter- en personalisatieknoppen zit? Ik zie daar grote voordelen in: je kunt dan bijvoorbeeld zelf bepalen of er op regio gefilterd wordt of niet. Uiteraard met als voorwaarde dat mijn informatie door niemand anders wordt gebruikt of aan andere wordt doorverkocht.
 
Voor een beetje tegenwicht: 10 positieve punten over Google. Oftewel: beauty is in the eye of the beholder.
Kommentare
Trackback URL:

Beste Jaap,

de vraag die jij stelt vind ik terecht wat betreft het privacyreglement. Nu is Google best populair bij de gebruikers van het internet, en het is dan ook logisch dat een verandering in hun beleid ook eerder opvalt. Toch lijkt het mij dat aan elke zoekmachine wel bezwaren kleven m.b.t. het privacyreglement. Een Google-variant zoals jij deze voorstelt lijkt mij ook wel wat, maar doe je daar de "normale gebruiker" daarmee niet te kort. Hebben zij de kennis en kunde om deze zoekmachine naar hun eigen keuze in te richten en te bepalen waarop wordt gefilterd?

Gepostet am 12.03.13 15:21.

Dag Ruud, Niet bij elke zoekmachine kleven er bezwaren aan het privacyreglement. Neem bijvoorbeeld DuckDuckGo of Ixquick, die stellen de privacy van de gebruiker voorop.

Gepostet am 14.03.13 09:26 als Antwort auf Ruud van Zon.