Blog

Reflecteer of ik schiet

De schaker Hein Donner heeft eens voorgesteld een boekje uit te geven waarin verslag wordt gedaan van de mijmeringen van de schaker tijdens een gewonnen en een verloren partij. Het verslag van de gewonnen partij zou volgens Donner kort zijn, want winnen gaat vanzelf. Het verslag van de verloren partij zou veel langer zijn: pagina’s met strategische en tactische berekeningen, onderbroken door frequene verwensingen. Dit betekent natuurlijk niet dat de schaker niet denkt wanneer hij gewonnen staat. Hij heeft er gewoon geen last van.
Enige overdrijving is Donner nooit vreemd geweest, maar hij verhaalt hier iets wezenlijks dat we terugvinden in de cyclus van Gerry Stahl die we als heuristisch middel gebruiken in ons topic. Normaliter vergt ons handelen geen reflectie: we hoeven niet na te denken over bijvoorbeeld de bediening van onze tekstverwerker. Maar als die ons verrast, doordat bijvoorbeeld in deze versie van de software de functionaliteit net ietsje anders is geïmplementeerd, dan is sprake van een breakdown: ‘business as usual’ gaat niet meer op en we moeten de situatie en ons handelen bezien. Dan is reflectie nodig.
Vanuit dit perspectief kun je vraagtekens plaatsen achter de zinvolheid van periodieke ‘reflectieverslagen’. Om ‘reflecteer of ik schiet’ te vermijden, dient de lerende werkelijk ‘breakdowns’ mee te maken en dat proces ook direct vast te leggen, bijvoorbeeld in een blog.

1 resultaat getoond.