Waar gaat het over

De samenleving raakt steeds meer geautomatiseerd. Ook in de zorg bieden robots uitkomst.

Door de toenemende vergrijzing zijn steeds meer arbeidskrachten in de zorg nodig. Allerlei werkzaamheden kunnen door robots worden overgenomen. Ze kunnen worden ingezet voor de verzorging van ouderen, maar ook bijvoorbeeld om hen gezelschap te houden en te activeren. Of te bewaken en te ondersteunen. Robots kunnen ook vragen beantwoorden op het gebied van gezondheid.

De inzet van robots in de zorgsector roept ook vragen op: Nemen we wel genoegen met robots i.p.v. echte mensen? En accepteren we het oordeel of gedrag van een robot net zoals dat van een professionele menselijke hulpverlener? Is het mogelijk een relatie op te bouwen met een robot? Reageren mensen hetzelfde op robotdieren als op echte dieren?

Deze en andere vragen worden beantwoord tijdens de masterclass ‘Robots in de zorg’.    

Tijdens de masterclass wordt door een expert op het gebied van zorgrobotica live een presentatie gegeven over de inzet van robots in de zorg. Daarbij wordt in een filmpje getoond hoe een robot werkt. Dan vertelt een onderzoeker over de mechanismen in de communicatie tussen mensen en robots (robotdieren).
Daarna volgen korte presentaties, waarin drie toepassingen van de inzet van robots in de zorg worden geïllustreerd. Hierbij komt de inzet van robotdieren in de zorg naar voren en wordt een filmpje getoond van een robotdier en een echt dier in interactie met een (verpleeghuis)patiënt tijdens een interventie. Onderzoek op het gebied van e-health en robotica als ondersteuning in de zorg en het gezond leven wordt vervolgens toegelicht. Daarna volgt een presentatie van online sekstherapie en online digitale assistentie met geprogrammeerde feedback, waarbij een demo wordt getoond. De presentaties worden besproken door de tafelgasten, mede naar aanleiding van vragen van participanten aan de masterclass uit het land. Afrondend worden de belangrijkste ontwikkelingen en verwachtingen voor de komende tien jaar geschetst.

Het is mogelijk de masterclass achteraf terug te kijken.

U-meet

De online masterclass Robots in de zorg vindt plaats in het kader van U-meet. Het gaat om een bijeenkomst per universiteit, waarin de universiteiten zich profileren en het maatschappelijk middenveld, politici, opinion leaders en de media beogen te overtuigen dat zij bijdragen aan de oplossing van maatschappelijke problemen. U-meet vindt plaats bij de Nederlandse universiteiten in de eerste week van oktober, voorafgaand aan het Weekend van de Wetenschap.

0 Bijlagen
946 Weergaven
Reacties